Asset Publisher Asset Publisher

Back

Owoce runa leśnego

Owoce runa leśnego

Końcówka czerwca to czas, w którym zaczynają dojrzewać pierwsze poziomki czy też jagody. Swoim wyglądem kuszą niejednego spacerowicza.

Poziomka pospolita (Fragaria vesca L.) jest kuzynką naszej domowej truskawki. Ta bylina rozrasta się przy pomocy nadziemnych rozłogów. Kwitnie od maja do lipca. Jej owoce są mięsiste, czerwone i bardzo aromatyczne. Stosuje się je do wyrobu marmolad czy kompotów, jednak najlepsze walory smakowe mają te, które nie zostały przetworzone .

Borówka czarna (Vaccinium myrtillus L.) zwana także czernicą lub czarna jagodą to niewielka, pospolita krzewinka rosnąca w lasach iglastych. Rozrasta się za pomocą kłączy tworząc czasami obszerne połacie. Kwitnie w maju –czerwcu. Jej owocem są granatowoczarne jagody z woskowym nalotem.

Owoce borówki zawierają m.in.:

- witaminy C i B

- garbniki - substancje, które mają za zadanie chronić przed patogenami chorobotwórczymi

- dużą ilość antocyjanów – naturalnych barwników, które odpowiadają za ciemnofioletowy kolor owoców. Warto podkreślić, że substancje te działają ochronnie wobec naczyń krwionośnych człowieka, szczególnie tych obecnych w gałce ocznej.

Podsumowując, borówka ma działanie przeciwbiegunkowe, obniża poziom cukru we krwi czy też wspomaga prawidłowe widzenie.

Zastosowanie borówki jest bardzo szerokie. Można z niej zrobić zarówno napary z liści czy suszonych owoców, jak i delektować się dżemami, sokami, ciastami, pierogami czy też samymi, uzbieranymi owocami. Najważniejsze, aby nie zapominać o myciu tych świeżo zebranych darów natury.